Actueel

VOORJAARSCONCERT 2019!
19 MEI 2019 15:00 - NEW WERKTHEATER

Ensemble LUZ werpt een nieuw licht op muziek. Het ensemble zingt werken van: Fauré, Brahms, Veljo Tormis, Ulrika Emanuelsson, Pärt Uusberg

ZOMERCONCERT
15 JULI 2018 15:15 - ENGELSE KERK

Ensemble LUZ zingt werken van: Rheinberger, Tchaikovski, Poulenc, Ford, Peterson-Berger. Orgel/Piano: Jelena Popovitz, Muzikale leiding: Ludwika Kowalewska

Muziekgebouw-aan-t-IJ

voorprogramma nederlands kamerkoor
13 mei 2018 14:30 - Muziekgebouw aan 't Ij

LUZ zingt in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. De Amerikaanse componist Ron Ford heeft voor LUZ een stuk geschreven dat hier in premiere zal gaan. Ook zullen stukken klinken van oa Tchaikovski en Petersson Berger.

De in Nederland wonende Amerikaanse componist Ron Ford hoorde in de herfst van 2017 van een goede vriendin dat ze was gaan zingen bij een bijzonder a capella-ensemble: koor LUZ. Een vrouwenkoor in transitie, met veel nieuwe stemmen en een nieuwe dirigente, op zoek naar een nieuwe eenheid en klank, muzikale en sociale eigenheid en een passend repertoire.

Ford werd nieuwsgierig en bood spontaan aan speciaal voor dit ensemble een stuk te componeren rond het thema LUZ (licht). Er volgde een ontmoeting, die alle partijen zeer beviel. En vanuit LUZ kwam de vraag of het mogelijk was te werken met een tekst van een vrouwelijke schrijver of dichter. Ford kwam uit op de beginregels van een tekst van  Hildegard von Bingen; O choruscans lux stellarum.

Een paar maanden eerder had LUZ zich ingeschreven voor het project Zingen doe je samen: het educatieprogramma van het Nederlands Kamerkoor voor amateurkoren. In dit kader werd LUZ gevraagd voor het voorprogramma van een concert met muziek van Amerikaanse componisten. Een geweldige gelegenheid om het stuk van Ron Ford bij die gelegenheid in première te laten gaan.

Naast O choruscans  van Ford zingt LUZ Ave Generosa van de in New York wonende Noorse componist Olja Gjeilo. Dit is een relatief nieuw stuk uit maart 2017. De beide andere stukken staan voor de zoektocht naar de eigenheid van dit relatief nieuwe ensemble. Bez pory da bez vrimeni van Tchaikovski (1840-1893)  raakt bij de vrouwen van LUZ een gevoelige snaar. Dit lied is een klacht van een jong meisje dat is opgesloten in het huis van haar veel oudere man. Terwijl buiten de vogels zingen over vrijheid, zit zij binnen opgesloten, haar wil gebroken. Stemning van Petersson Berger(Zweden 1867-1942 ) gaat, net als het stuk van Ford, over sterrenlicht.

27908268_865493030279555_2986088716415059632_o

REPETITIE 12 FEB 2018

Componist Ron Ford scheen vanavond zijn licht op Luz. We zijn zo blij en vereerd met het stuk ‘O Choruscans’, dat hij speciaal voor ons schreef. Première: 13 mei in het Muziekgebouw!

Contact

Sluit Menu